Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković učestvuje na 10. Internacionalnom Forumu za infrastrukturu i građevinske investicije (10th IIICF), u Makao-u, NR Kina, a osim ministra Nurkovića član crnogorske delegacije je i Vladimir Beratović, savjetnik predsjednika Vlade za strane investicije.

Forum okuplja više od 1.800 predstavnika iz preko 60 zemalja i regiona, uključujući i više od 50 zvaničnika godišnje.

Tema ovogodišnjeg Foruma je “Promovisanje kvaliteta i održivog razvoja međunarodne infrastrukture”.

Forum, na kome je prisustvo crnogorske delegacije postalo tradicionalno, fokusiran je na više tema, uključujući inicijativu “Pojas i Put” i međunarodnu saradnju u okviru nje i tradicionalno okupiće vodeće predstavnike iz oblasti građevinarstva, državne zvaničnike i relevantne istraživače, koji će detaljno razgovarati i razmijenjivati informacije.

Biće organizovan i veliki broj sesija za spajanje poslovnih subjekata u cilju razmjene znanja i iskustva između učesnika i unapređivanja saradnje, zbog čega se prisustvo crnogorske delegacije Forumu smatra značajnim.

Tokom prvog dana foruma upriličeno je svečano otvaranje, a crnogorska delegacija je ostvarila kontakte sa nekoliko zainteresovanih investitora. Narednih dana planirani su susreti i razgovori sa zvaničnicima kineske kompanije CRBC i kineske EXIM banke.