Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković obišao je danas Most „Moračica” i tom prilikom izrazio zadovoljstvo povodom spajanja rasponske konstrukcije na najvećem građevinskom projektu prve dionice Autoputa, istakavši da će samo otvaranje puta biti važnije od ovog trenutka.
„Rekao bih da je ovo najvažniji dan za cijeli ovaj projekat. Ne možda, nego sasvim sigurno samo sledeći važniji trenutak od ovog dana je završetak cijele dionice i njeno puštanje u rad“ – poručio je predsjednik Vlade.
Premiijer Marković je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su doprinijeli da najveći pojedinačni građevinski poduhvat bude u ovoj fazi i naglasio: „Kažu mi da je ovo most po veličini stopa treći u Evropi a među deset u svijetu, možete zamisliti kakav je to građevinski poduhvat…Ovo je poseban dan za Crnu Goru, poseban dan za sve nas koji smo posvećeni i pratimo realizaciju ovog projekta, ovo je potvrda sposobnosti i kredibilnosti ne samo izvođača, nego i čitavog tima koji je uključen u ovaj projekat. Ovo je potvrda da Crna Gora ima sposobnosti da odgovori ovakvim projektnim izazovima na dobro građana, na dobro države i standarda stanovništva“.
Predsjednik Marković je podsjetio da je riječ o investiciji vrijednoj preko 70 miliona eura i izrazio uvjerenje da će do marta iduće godine Most biti završen u potpunosti, kako bi bio u optimalnoj funkciji sa puštanjem Autoputa.
Most „Moračica“, najveći pojedinačni objekat na prioritetnoj dionici Autoputa Bar – Boljare, visok je 175 m (od dna korita Morače do kolovoza od 205 m), širok 23,4 m, i dug 960 m.
Pored premijera Duška Markovića, Most „Moračica“ obišli su i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, glavni inženjer gradnje Mosta Duško Rondović, ambasador NR Kine Liu Jin, direktor CRBC-a u Crnoj Gori Hei Šićijang i drugi.

FOTO: https://flic.kr/s/aHsmHBWAzc